Czas

  • 30 min.

Lubię piec muffinki – na szczęście – moje dzieci uwielbiają je zajadać – szczególnie wszystkie rodzaje tych czekoladowych z kakao, albo udających czekoladowe z karobem. Te powstały dosłownie w 30 minut – czas liczyłam od pomysłu do wyjęcia muffinek z piekarnika.

Wrzuciłam wszystkie składniki do blendera i wystarczyła dosłownie minuta, aby połączyły się idealnie i stworzyły piękną i gładką masę nadającą się do tego, aby wrzucić do niej ulubione dodatki.

U nas wskoczyła do nich jeszcze gorzka czekolada, bo obiecałam dzieciom, że muffinki będą mocno czekoladowe, ale śmiało możesz dodać do nich rodzynek, orzechów, albo żurawiny. Są sprężyste i puszyste jednocześnie – po prostu niebo w gębie jak powiedziała moja córka.

Jeśli masz ochotę na jeszcze inne, pyszne i zdrowe muffiny to zapraszam na:

Muffinki owsiane z malinami

Muffinki z czerwonej fasoli

Uwagi

  • zamiast mąki orkiszowej możesz dodać bardzo drobno mieloną owsianą
  •  zamiast kakao możesz dodać karob
  • jeśli lubisz rodzynki lub żurawinę to możesz sypnąć garść do muffinek
  • możesz polać je czekoladą i obsypać świeżą miętą

Składniki

Składniki na 10 muffinek

  • 3 łyżki siemienia najlepiej świeżo mielonego
  • 1 szklanka jasnej mąki orkiszowej
  • 4 łyżko kakao
  • 2 banany
  • 5 łyżek cukru kokosowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek, albo oleju z pestek winogron
  • 200ml mleka roślinnego
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli himalajskiej
  • 50 g gorzkiej czekolady posiekanej

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki oprócz czekolady zblenduj na jednolitą masę (ale tylko do połączenia składników). Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  2. Przełóż do papilotek i piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  3. Jeśli masz ochotę to polej muffinki czekoladą i obsyp je obficie orzechami.