Czas
- 30 min.
Czy macie ochotę na coś pysznego i zdrowego zarazem?… TAK? To mam dla Was wspaniałą propozycję. Są to owoce, które zapiekłam w płatkach owsianych. Na samej górze znalazły się orzechy laskowe i pestki dyni, które po zapieczeniu stworzyły cudownie chrupiącą skorupkę. Jest to pyszne śniadanie,które warto zjeść na początek dnia – doda wam energii na długi czas:) Niech nikogo nie odstraszy długi opis tej zapiekanki. Robi się ją naprawdę szybko.
Uwaga
- inspirowałam się przepisem z książki: The Green Kitchen
Składniki
- 400 g jeżyn (można dać maliny, czereśnie, wiśnie, jagody, borówki)
- 175 g płatków owsianych (jeśli eliminujecie gluten z diety, to płatki MUSZĄ być certyfikowane)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub płaska łyżeczka świeżego, startego
- 2 łyżeczki nasion chia zalanych 90 ml wody (odstawcie je na 15 minut)
- 1 jajko
- 500 ml mleka roślinnego (ja dałam owsiane)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 60 ml syropu ryżowego lub syropu klonowego
- 1 kopiasta łyżeczka oleju kokosowego (powinien być w temperaturze pokojowej)
- 80 g pestek dyni
- 80 g orzechów laskowych
Sposób przygotowania
- Rozgrzewam piekarnik do 190C. Foremki na zapiekanki smaruję delikatnie odrobiną oleju kokosowego.
- Myję owoce i układam na dnie foremek ( u mnie są to 4 takie naczynia jak na zdjęciu).
- W jednej misce mieszam: płatki owsiane, proszek do pieczenia, imbir i sól.
- W drugiej misce dokładnie mieszam: nasiona chia , jajko mleko roślinne i ekstrakt z wanilii.
- W trzeciej misce mieszam: pestki dyni, orzechy, olej kokosowy oraz słód.
- Owoce posypuję płatkami owsianymi a potem polewam płynnymi składnikami, tak aby płatki były dokładnie pokryte. Na wierzchu układam kruszonkę z orzechów i pestek.
- Zapiekam 30-40 minut.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Ciastka owsiano-migdałowe
Edyta,
2016-02-08
2 min czytania
Ciastka orzechowo-migdałowe
Edyta,
2014-05-19
1 min czytania
Jak zrobić pyszne smoothie z buraka
Edyta,
2017-06-09
1 min czytania
Ciastka z cukinii i kaszy jaglanej
Edyta,
2016-11-28
1 min czytania
Batony owsiane
Edyta,
2014-08-13
2 min czytania
8 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Hmm.. wygląda naprawdę ciekawie i zachęcająco… :-) tylko, że nigdy nie chce mi się wstawać wcześniej godzinę przed śniadaniem i zalewam płatki wrzątkiem lub moczę w zimnej wodzie na noc… :-)
Warto wypróbować przepis. Zachęcam ?
Warto wypróbować przepis. Zachęcam ?
Zrobiłam dzisiaj na śniadanie, pod wpływem impulsu, bo przeglądając rano fejsbuka wpadł mi przepis w oko, a miałam akurat mrożone owoce. I było to tak dobre, że brak mi słów
Cieszę się ? To fajna opcja na owocowo chrupiące śniadania?
Cieszę się ? To fajna opcja na owocowo chrupiące śniadania?
Kupię brakujące składniki i zrobię. Uwielbiam Twoje cuda Edytko ����
Kupię brakujące składniki i zrobię. Uwielbiam te Twoje cuda Edytko?