Czas

  • 30 min.

Czy macie ochotę na coś pysznego i zdrowego zarazem?… TAK? To mam dla Was wspaniałą propozycję. Są to owoce, które zapiekłam w płatkach owsianych. Na samej górze znalazły się orzechy laskowe i pestki dyni, które po zapieczeniu stworzyły cudownie chrupiącą skorupkę. Jest to pyszne śniadanie,które warto zjeść na początek dnia – doda wam energii na długi czas:) Niech nikogo nie odstraszy długi opis tej zapiekanki. Robi się ją naprawdę szybko.

Uwaga

  • inspirowałam się przepisem z książki: The Green Kitchen

Składniki

  • 400 g jeżyn (można dać maliny, czereśnie, wiśnie, jagody, borówki)
  • 175 g płatków owsianych (jeśli eliminujecie gluten z diety, to płatki MUSZĄ być certyfikowane)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub płaska łyżeczka świeżego, startego
  • 2 łyżeczki nasion chia zalanych 90 ml wody (odstawcie je na 15 minut)
  • 1 jajko
  • 500 ml mleka roślinnego (ja dałam owsiane)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 60 ml syropu ryżowego lub syropu klonowego
  • 1 kopiasta łyżeczka oleju kokosowego (powinien być w temperaturze pokojowej)
  • 80 g pestek dyni
  • 80 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewam piekarnik do 190C. Foremki na zapiekanki smaruję delikatnie odrobiną oleju kokosowego.
  2. Myję owoce i układam na dnie foremek ( u mnie są to 4 takie naczynia jak na zdjęciu).
  3. W jednej misce mieszam: płatki owsiane, proszek do pieczenia, imbir i sól.
  4. W drugiej misce dokładnie mieszam: nasiona chia , jajko mleko roślinne i ekstrakt z wanilii.
  5. W trzeciej misce mieszam: pestki dyni, orzechy, olej kokosowy oraz słód.
  6. Owoce posypuję płatkami owsianymi a potem polewam płynnymi składnikami, tak aby płatki były dokładnie pokryte. Na wierzchu układam kruszonkę z orzechów i pestek.
  7. Zapiekam 30-40 minut.