Czas
- 30 min.
Coraz popularniejsze na naszych stołach stają się nasiona roślin strączkowych. Można z nich przyrządzać placki, ciasta, ciasteczka, mielić je na kotlety i na pasztety. Dodawać do sałatek, a nawet wykorzystać jako farsz do pierogów. Ze względu na wysoką zawartość białka rośliny strączkowe uważa się za pokarm, który zastępuje białko pochodzenia zwierzęcego. Zawierają one także tłuszcze i węglowodany. Są bogatym źródłem wapnia, potasu, żelaza, oraz niektórych witamin z grupy B.
Fasolka adzuki ma właściwości odtruwające nasz organizm, więc warto włączyć ja na stałe do naszej diety. Dzisiejsze ciasteczka przygotujecie tak naprawdę z wielu roślin strączkowych. Zamiast fasolki adzuki możecie użyć fasolki Jaś, ciecierzycy i soczewicy. Mają wyraźną cytrynową nutę, co według mnie, jest ich wielką zaletą.
Uwaga
Składniki
- 14 sztuk, inspirowałam się przepisem z tej strony
- 2 szklanki ugotowanej fasolki adzuki
- 1/2 szklanki masła orzechowego, lub masła migdałowego
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 skórka otarta z ekologicznej cytryny
- 100 g gorzkiej czekolady posiekanej na małe kawałki , lub groszków czekoladowych (u mnie 70% kakao)
Sposób przygotowania
- Nagrzewam piekarnik do 175C. Dużą blachę tą z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
- Do kielicha blendera wkładam ugotowaną fasolkę, masło orzechowe, syrop klonowy , sól oraz proszek do pieczenia. Masę ucieram bardzo dokładnie i przekładam do miski.
- Masę na ciastka mieszam ze skórką otartą z cytryny i czekoladą. Wykładam na blaszkę nieduże ciasteczka i piekę je 20 minut.
Edyta
Powiązane artykuły
Nutella z awokado i karobu
Krakers owsiany z pestkami słonecznika i chia
Zielony poniedziałek – koktajl z mango i jarmużu
8 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Nie sądziłam, że ciastka z fasoli mogą być takie smaczne :) Poszły wszystkie w mig, dziękuję za ten przepis!
Spróbujcie trufli:)
Robię podobne z ciecierzycy, z tym że zamiast syropu klonowego używam namoczonych i zmiksowanych daktyli (bez skórki z cytryny), masa na surowo jest tak pyszna, że odkładam zawsze trochę do smarowania chleba (zanim dodam proszek oczywiście:)
Super. Wypróbuj te fasolowe. Warto! Pozdrawiam serdecznie.:)
Właśnie pochłonęłam ostatnie kilka sztuk :) Co prawda chyba coś poknociłam, bo masa wyszła mi strasznie rzadka i musiałam dosypać mielonych migdałów, ale tak czy siak były pyyyszne :) Pozdrawiam, Alicja
Alicja z maka migdalowa musialy byc PYSZNE:)
Nie podlinkowała się strona, z której pochodzi przepis.
Problem powinien być już naparawiony:)