Czas

  • 40 min + pieczenie 30 min.

Brownie to ciasto typowo amerykańskie, a jego nazwa pochodzi od pięknego, brązowego koloru.
Dla mnie połączenie czekolady i orzechów tworzy doskonałą harmonię smaków. Wystarczy dolać chlust roślinnego mleka, dodać odrobinę słodu i zmiksować, aby za chwilę z piekarnika roznosił się po całym domu cudny, czekoladowo-orzechowy zapach. Ciasto to, doskonale wpisuje się w dietę osób które unikają w swojej kuchni białego rafinowanego cukru i mąki pszennej.

Uwaga

  • blaszka 25×30 cm

Składniki - ciasto

  • 1,5 szklanki nerkowców
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 10 daktyli
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej

Składniki - polewa

  • 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70 % kakao)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • pół szklanki jagód goji

Sposób przygotowania

  1. Namocz daktyle w mleku roślinnym na 30 minut.
  2. Do kielicha maszyny miksującej włóż orzechy i zmiksuj je, ale nie na mąkę. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładka masę. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto powinno być cienkie). Piecz przez 30 minut w 160C.
  3. Wyjmij ciasto i połóż je od razu spodem do góry. Ściągnij papier do pieczenia i ostudź. Po ostudzeniu polej polewą. Polewa zastyga w temperaturze pokojowej, więc nie trzeba wkładać ciasta do lodówki.
  4. Aby przygotować polewę, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę razem z olejem kokosowym. Dosyp jagody goji i polej ciasto.