Czas
- 40 min + pieczenie 30 min.
Brownie to ciasto typowo amerykańskie, a jego nazwa pochodzi od pięknego, brązowego koloru.
Dla mnie połączenie czekolady i orzechów tworzy doskonałą harmonię smaków. Wystarczy dolać chlust roślinnego mleka, dodać odrobinę słodu i zmiksować, aby za chwilę z piekarnika roznosił się po całym domu cudny, czekoladowo-orzechowy zapach. Ciasto to, doskonale wpisuje się w dietę osób które unikają w swojej kuchni białego rafinowanego cukru i mąki pszennej.

Uwaga
- blaszka 25×30 cm
Składniki - ciasto
- 1,5 szklanki nerkowców
- 1 szklanka orzechów laskowych
- 10 daktyli
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 3/4 szklanki kakao
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
Składniki - polewa
- 200 g gorzkiej czekolady (minimum 70 % kakao)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- pół szklanki jagód goji
Sposób przygotowania
- Namocz daktyle w mleku roślinnym na 30 minut.
- Do kielicha maszyny miksującej włóż orzechy i zmiksuj je, ale nie na mąkę. Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładka masę. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto powinno być cienkie). Piecz przez 30 minut w 160C.
- Wyjmij ciasto i połóż je od razu spodem do góry. Ściągnij papier do pieczenia i ostudź. Po ostudzeniu polej polewą. Polewa zastyga w temperaturze pokojowej, więc nie trzeba wkładać ciasta do lodówki.
- Aby przygotować polewę, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę razem z olejem kokosowym. Dosyp jagody goji i polej ciasto.
Powiązane artykuły
Koktajl orzechowo-czekoladowy
Edyta,
2017-04-02
1 min czytania
Czekoladowe ciastka jaglano-kokosowe
Edyta,
2014-12-02
1 min czytania
Pasta z suszonych pomidorów, czarnych oliwek i żurawiny
Edyta,
2016-02-26
1 min czytania
4 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Absolutnie pyszne a poza tym robi się w 5 minut, bardzo podoba mi się ten przepis :)
Cieszę się i pozdrawiam:)
Mam ochotę na to brownie, ale mam pytanie: czy mleko służy tylko do namoczenia daktyli?
Ewa potem wlewamy je razem z daktylami do miksowania. Pozdrawiam serdecznie ☺