Czas
- 30 min.
Pasty warzywne. Mam do nich ogromną słabość i robię je dość często z tego, co akurat mam pod ręką: z pieczonych i gotowanych warzyw, ziół, strączków, pestek i orzechów. Za każdym razem gdy łączę różne składniki z niecierpliwością oczekuję rezultatu:)
Tym razem postanowiłam zmiksować edamame, czyli młodą zieloną soję z brokułem i miętą.
Edamame jest pyszna! Bardzo popularna w Japonii i Chinach, u nas jednak mało znana i trudno dostępna.
Warto jednak popytać w sklepach, bo jest niezwykle odżywcza. Zawiera dużo roślinnego białka, błonnika, kwasów omega 3 (bardzo ważnych dla naszego zdrowia), sód, potas, żelazo i magnez.
Składniki
- 400g edamame
- 1 mały brokuł
- 3 ząbki czosnku
- skórka otarta z połowy cytryny
- garść listków mięty
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Do garnka z grubym dnem wkładam podzielony na różyczki i dokładnie umyty brokuł i zieloną soję, dolewam 6-8 łyżek wody i nakrywam go szczelnie pokrywką. Po zagotowaniu się wody zmniejszam gaz do minimum i gotuje 15 minut. Po tym czasie warzywa studzę.
- Do kielicha maszyny miksującej wkładam wszystkie składniki i miksuję na gładką pastę. Smacznego:)
Edyta
Powiązane artykuły
Koktajl orzechowo-czekoladowy
Krakersy bardzo chrupiące
Granola dyniowa
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.