Czas

  • 30 min.

Pasty warzywne. Mam do nich ogromną słabość i robię je dość często z tego, co akurat mam pod ręką: z pieczonych i gotowanych warzyw, ziół, strączków, pestek i orzechów. Za każdym razem gdy łączę różne składniki z niecierpliwością oczekuję rezultatu:)

Tym razem postanowiłam zmiksować edamame, czyli młodą zieloną soję z brokułem i miętą.
Edamame jest pyszna! Bardzo popularna w Japonii i Chinach, u nas jednak mało znana i trudno dostępna.

Warto jednak popytać w sklepach, bo jest niezwykle odżywcza. Zawiera dużo roślinnego białka, błonnika, kwasów omega 3 (bardzo ważnych dla naszego zdrowia), sód, potas, żelazo i magnez.

Składniki

  • 400g edamame
  • 1 mały brokuł
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • garść listków mięty
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Do garnka z grubym dnem wkładam podzielony na różyczki i dokładnie umyty brokuł i zieloną soję, dolewam 6-8 łyżek wody i nakrywam go szczelnie pokrywką. Po zagotowaniu się wody zmniejszam gaz do minimum i gotuje 15 minut. Po tym czasie warzywa studzę.
  2. Do kielicha maszyny miksującej wkładam wszystkie składniki i miksuję na gładką pastę. Smacznego:)