Czas

  • 30 min.

Nie mogę napatrzeć się na te piękne, pomarańczowe dynie na straganach. Prawdziwe królowe jesieni…Najchętniej kupiłabym wszystkie:)

Bardzo lubię dynię Hokkaido, ale ostatnio zostałam zachęcona przez znajomą, aby poszerzyć swoje dyniowe horyzonty i spróbowałam dyni bananowej. Pychota!

Lubię prostotę w kuchni i dynię zazwyczaj piekę i zjadam prosto z blachy. W tym hummusie połączyłam ją z pieczoną papryką. Smak rewelacyjny. Na pewno będę wracała do niego wielokrotnie tej jesieni. Hummus dołączam do Festiwalu Dyni, o którym przeczytacie tutaj.

Uwaga

Składniki

  • 400 gramów ugotowanej cieciorki
  • 1 mała dynia Hokkaido przekrojona na pół i pozbawiona pestek
  • 1 papryka przekrojona na pół i bez pestek
  • pół kubka suszonych pomidorów razem z oliwą
  • 2 lub 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki kminku
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewam piekarnik do 180C i piekę dynię i paprykę przez 30 minut. Przed pieczeniem lekko je solę i skrapiam oliwą.
  2. Po wystudzeniu warzyw wszystkie składniki miksuję na gładką masę doprawiając do smaku. Jeśli nie lubicie kminku to dodajcie słodką paprykę lub inne ulubione przyprawy. Smacznego!