Czas
- 30 min.
Nie mogę napatrzeć się na te piękne, pomarańczowe dynie na straganach. Prawdziwe królowe jesieni…Najchętniej kupiłabym wszystkie:)
Bardzo lubię dynię Hokkaido, ale ostatnio zostałam zachęcona przez znajomą, aby poszerzyć swoje dyniowe horyzonty i spróbowałam dyni bananowej. Pychota!
Lubię prostotę w kuchni i dynię zazwyczaj piekę i zjadam prosto z blachy. W tym hummusie połączyłam ją z pieczoną papryką. Smak rewelacyjny. Na pewno będę wracała do niego wielokrotnie tej jesieni. Hummus dołączam do Festiwalu Dyni, o którym przeczytacie tutaj.

Uwaga
- smakuje wyśmienicie z tym krakersem i tymi naleśnikami:)
Składniki
- 400 gramów ugotowanej cieciorki
- 1 mała dynia Hokkaido przekrojona na pół i pozbawiona pestek
- 1 papryka przekrojona na pół i bez pestek
- pół kubka suszonych pomidorów razem z oliwą
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki kolendry
- pół łyżeczki kminku
- sól
Sposób przygotowania
- Rozgrzewam piekarnik do 180C i piekę dynię i paprykę przez 30 minut. Przed pieczeniem lekko je solę i skrapiam oliwą.
- Po wystudzeniu warzyw wszystkie składniki miksuję na gładką masę doprawiając do smaku. Jeśli nie lubicie kminku to dodajcie słodką paprykę lub inne ulubione przyprawy. Smacznego!
Edyta
Powiązane artykuły
Deser z nasion chia
Jesienna zupa z dyni, boczniaków i jarmużu
Ciastka z cukinii i kaszy jaglanej
Leczo i zielona zupa – pomysł na prosty obiad
7 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
To do tej pory najpyszniejsza pasta jaką jadłam! Bardzo lubię dynię Hokkaido :-) w ogóle dzięki Tobie się o niej dowiedziałam! Pycha, fajnie tu zajrzeć i zaczerpnąć trochę świeżości do swojej kuchni :-) pozdrawiam.
Cieszę się. ..bo moja też!
Wyszła wyborna! dodałam trochę czarnuszki i czosnek pół na pół świeży i pieczony. :-)
Piękny ten hummus – ma wspaniały kolor. Jeszcze nie trafiłam w sprzedaży na dynię bananową – szkoda, bo chętnie bym jej spróbowała.
Witaj:) Hummus Haniu-Kasiu możesz zrobić też z dyni Hokkaido (upiecz ją ze skórka, która jest jadalna). Pozdrawiam. Edyta
Przepyszna!
Ola, cieszę się, że Ci smakuje i zapraszam do wypróbowania kolejnych przepisów. Pozdrawiam ciepło, Edyta