Czas

  • 30 min.

Pyszny, puszysty, bardzo treściwy deser z kaszy jaglanej ugotowanej razem z kurkumą, oraz z mango i orzechów nerkowca. Zamknięty w słoiku doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie w szkole, lub w pracy. Moje dzieci już złożyły zamówienie na takie mini słoiczki w śniadaniówkach:). Jego przyjemnie żółty kolor wniesie dużo radości do posiłku, a charakterystyczny smak mango jeszcze długo zostanie w pamięci. Kasza jaglana i orzechy sprawią, że będziecie syci, aż do obiadu.

Mango jest jednym z moich ulubionych owoców i często gości na naszym stole. Zazwyczaj jest dodatkiem do zielonych koktajli, albo w formie musu tworzy deser z nasionami chia. Na blogu pojawiły się też trufle z suszonego mango i kokosa, które doskonale sprawdzą się jako przekąska na przyjęciu.

Uwaga

  • zamiast mango można użyć 3 jabłek ugotowanych w małej ilości wody z 1/2 łyżeczki cynamonu
  • do deseru można dodać 1 cm startego na tarce imbiru
  • deser można podać warstwowo: warstwa owoców, warstwa kremu
  • można użyć go jako wykończenie muffinek, lub jako krem do ciasta
  • deser ma dość zwartą konsystencję, jeśli chcecie uzyskać płynniejszą dodajcie trochę mleka roślinnego

Składniki

  • 3 dojrzałe owoce mango
  • 1 banan
  • 200g orzechów nerkowca
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny lub limonki
  • 2 łyżki lub więcej ulubionego słodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Orzechy nerkowca namaczam w szklance mleka roślinnego na 3 godziny.
  2. Kaszę jaglaną podprażam w garnku (aż zacznie przyjemnie pachnieć), a potem dokładnie płuczę. Zalewam 1 szklanką mleka i dodaję pół łyżeczki kurkumy. Zagotowuję i zmniejszam ogień do minimum. Garnek szczelnie nakrywam przykrywką i w ten sposób gotuję kaszę przez 10 minut.
  3. Do kielicha maszyny miksującej wkładam: nerkowce (razem z mlekiem), ugotowaną kaszę jaglaną (nie studzę jej), miąższ z mango, sok z cytryny i słód. Miksuję, aż konsystencja będzie kremowa. Deser podaję lekko ciepły, posypane kurkumą.