Czas
- 30 min.
Dania jednogarnkowe są czymś, co bardzo lubię. Robi się je szybko i nikt nie marudzi przy jedzeniu, bo wszystkim smakują. Do tego warzywnego gulaszu użyłam topinamburu, zwanego inaczej słonecznikiem bulwiastym. Jak sama nazwa wskazuje zjadamy piękne bulwy, które swoim wyglądem przypominają ziemniaki z guzkami. Możecie spotkać topinambur w kilku barwach: biały, różowy, czerwony, albo fioletowy (to ten, na zdjęciu poniżej).
Topinambur zawiera błonnik inulinę, która dobroczynnie wpływa na jelito grube i dzięki temu wspiera naszą odporność. Topinambur to same zalety: niski indeks glikemiczny, witamina C , B1, oraz żelazo i potas. Zajadajcie go więc na surowo, w surówkach, na ciepło w zupach i gulaszach. Przygotujcie z niego pyszne puree. A wieczorem zróbcie sobie herbatę z plasterkiem topinamburu zamiast cytryny, na pewno nie pożałujecie.

Składniki
- 1 szklanka cieciorki (namocz na noc)
- 2 bulwy topinamburu (u mnie fioletowy)
- 1 por (tylko biała część)
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 średnia marchewka
- 1 pomidory w puszce
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Cieciorkę płuczę dokładnie i gotuję do miękkości.
- Por i cebulę kroję w kostkę, czosnek w plasterki i podsmażam na oliwie.
- Topinambur i marchewkę myje dokładnie i kroję w plastry. Paprykę kroję w kostkę. Warzywa dokładam do garnka z porem, cebulą i czosnkiem.
- Dosypuję cieciorkę, dodaję pomidory.
- Dolewam trochę wody, tylko tyle, aby warzywa lekko były nią przykryte.
- Dosypuję przyprawy i duszę do miękkości.
- Zjadam z kaszami: gryczaną, jaglaną lub z brązowym ryżem. Smacznego!
Edyta
Powiązane artykuły
Ciastka z płatków owsianych
Ajwar – domowa pasta z bakłażanów i papryki
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Próbowałam zrobić ale w trakcie tak pozmieniałam, że trudno rozpoznać. Ale dzięki Tobie uwierzyłam w połączenie topinambura z innymi warzywami. I wyszło pysznie.
Super:) poproszę o przepis:)