Czas

  • 30 min.

Dania jednogarnkowe są czymś, co bardzo lubię. Robi się je szybko i nikt nie marudzi przy jedzeniu, bo wszystkim smakują. Do tego warzywnego gulaszu użyłam topinamburu, zwanego inaczej słonecznikiem bulwiastym. Jak sama nazwa wskazuje zjadamy piękne bulwy, które swoim wyglądem przypominają ziemniaki z guzkami. Możecie spotkać topinambur w kilku barwach: biały, różowy, czerwony, albo fioletowy (to ten, na zdjęciu poniżej).

Topinambur zawiera błonnik inulinę, która dobroczynnie wpływa na jelito grube i dzięki temu wspiera naszą odporność. Topinambur to same zalety: niski indeks glikemiczny, witamina C , B1, oraz żelazo i potas. Zajadajcie go więc na surowo, w surówkach, na ciepło w zupach i gulaszach. Przygotujcie z niego pyszne puree. A wieczorem zróbcie sobie herbatę z plasterkiem topinamburu zamiast cytryny, na pewno nie pożałujecie.

Składniki

  • 1 szklanka cieciorki (namocz na noc)
  • 2 bulwy topinamburu (u mnie fioletowy)
  • 1 por (tylko biała część)
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 1 pomidory w puszce
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Cieciorkę płuczę dokładnie i gotuję do miękkości.
  2. Por i cebulę kroję w kostkę, czosnek w plasterki i podsmażam na oliwie.
  3. Topinambur i marchewkę myje dokładnie i kroję w plastry. Paprykę kroję w kostkę. Warzywa dokładam do garnka z porem, cebulą i czosnkiem.
  4. Dosypuję cieciorkę, dodaję pomidory.
  5. Dolewam trochę wody, tylko tyle, aby warzywa lekko były nią przykryte.
  6. Dosypuję przyprawy i duszę do miękkości.
  7. Zjadam z kaszami: gryczaną, jaglaną lub z brązowym ryżem. Smacznego!