Czas

  • 30 min.

Kotlety, krokiety ,ciasta, pasztety…i wiele innych pysznych potraw przygotujecie z kaszy jaglanej. Na Zielonym Stole pojawiły się dzisiaj kotlety, a w zasadzie małe kotleciki, takie na dwa kęsy. Polane aromatycznym sosem jogurtowo czosnkowym…

Uwaga

  • do doprawienia kotletów można użyć ulubionych przypraw

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki lub koperku
  • 1-2 jajka
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka mieszanki curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki lub papryki wędzonej
  • 1-2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • kilka łyżek mąki z ciecierzycy do obtoczenia kotletów
  • kilka łyżek masła sklarowanego do podduszenia warzyw i usmażenia kotletów

Sposób przygotowania

  1. Marchewkę ścieram na dużych oczkach tarki, a cebulę kroję w kostkę. Warzywa duszę przez 2 minuty. Po tym czasie dodaję do nich curry, czosnek i słodką paprykę. Duszę jeszcze krótką chwilę i odstawiam do wystygnięcia.
  2. Natkę myję i drobno kroję.
  3. Do miski wkładam: ugotowaną kaszę jaglaną, warzywa, natkę i jajka. Wszystko mieszam dokładnie, solę i doprawiam do smaku. Formuję kotlety, obtaczam je delikatnie w mące z ciecierzycy i smażę. Kotlety układam na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nich tłuszcz. Podaję z sosem z jogurtu sojowego, cebulki i czosnku. Smacznego.