Czas
- 30 min.
Kotlety, krokiety ,ciasta, pasztety…i wiele innych pysznych potraw przygotujecie z kaszy jaglanej. Na Zielonym Stole pojawiły się dzisiaj kotlety, a w zasadzie małe kotleciki, takie na dwa kęsy. Polane aromatycznym sosem jogurtowo czosnkowym…

Uwaga
- do doprawienia kotletów można użyć ulubionych przypraw
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 1 pęczek natki pietruszki lub koperku
- 1-2 jajka
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżeczka mieszanki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki lub papryki wędzonej
- 1-2 ząbki czosnku drobno posiekane
- kilka łyżek mąki z ciecierzycy do obtoczenia kotletów
- kilka łyżek masła sklarowanego do podduszenia warzyw i usmażenia kotletów
Sposób przygotowania
- Marchewkę ścieram na dużych oczkach tarki, a cebulę kroję w kostkę. Warzywa duszę przez 2 minuty. Po tym czasie dodaję do nich curry, czosnek i słodką paprykę. Duszę jeszcze krótką chwilę i odstawiam do wystygnięcia.
- Natkę myję i drobno kroję.
- Do miski wkładam: ugotowaną kaszę jaglaną, warzywa, natkę i jajka. Wszystko mieszam dokładnie, solę i doprawiam do smaku. Formuję kotlety, obtaczam je delikatnie w mące z ciecierzycy i smażę. Kotlety układam na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nich tłuszcz. Podaję z sosem z jogurtu sojowego, cebulki i czosnku. Smacznego.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Krakers owsiany z pestkami słonecznika i chia
Edyta,
2017-03-15
3 min czytania
Ciasteczka z fasoli adzuki
Edyta,
2015-01-05
2 min czytania
Ciasto karobowo-bananowe
Edyta,
2016-08-11
3 min czytania
Ciastka z amarantusem
Edyta,
2014-07-13
1 min czytania
2 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Pyszny pomysł! Chyba zrobię podobne, ale spróbuję "przemycić" w kotlecikach zalegające w lodówce brokuły:)
Brokuły bardzo dobrze przemycaja się w tego typu kotletach:) Pozdrawiam