Czas
- 30 min.
Słonecznik bulwiasty, topinambur – pyszny na surowo, w zupie i jako chrupiąca frytka. Właściwości zdrowotne, które w sobie kryje, bardzo zachęcają do tego, aby zaprosić go do kuchni. Jego bulwy są źródłem potasu, żelaza, oraz tiaminy. Nie znajdziemy w nim tłuszczu, ani cholesterolu.
U mnie tym razem wylądował w piekarniku i został zjedzony z pysznym, ostrym sosem z awokado. Frytkami zajadały się tez dzieciaki :) Odżywianie CAŁEJ rodziny jest niezmiernie ważne. Zwracajmy uwagę na to co jemy i nie zakładajmy z góry, że naszym dzieciom coś nie będzie smakowało. Zachęcajmy do próbowania nowych, nieznanych smaków.
W dzisiejszych czasach gdzie cukier jest dosłownie wszędzie (sery, wędliny, surówki, całe paczkowane jedzenie i wiele innych) bardzo ważne jest to, co ugotujemy w domu i postawimy na stole.
Uwaga
- do oleju możecie dodać ulubionej przyprawy – ja dodałam słodką paprykę
- frytki możecie podać z każdym innym ulubionym sosem
- frytki możecie wykorzystać także jako dodatek do sałatki
- do awokado można dodać czerwoną cebulkę drobno posiekaną, natkę pietruszki, albo kawałek chili drobno posiekanego
Składniki
- topinambur – ilość bulw dowolna – u mnie jest to zazwyczaj 1/2 kg
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- słodka papryka – 1 płaska łyżeczka
- 2 lub 3 awokado
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku (jeśli lubicie mniej ostre dania to dodajcie 2 ząbki)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Rozgrzewam piekarnik do 170C (z termoobiegiem). Topinambur kroję na ćwiartki i wkładam do miski. Dodaje olej wymieszany z papryką. Mieszam wszystko dokładnie i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut, albo do zarumienienia frytek.
- Do kielicha maszyny miksującej wkładam posiekany czosnek, olej i awokado. Miksuje wszystko na puszysty sos, który podaje obok frytek w miseczce.
Edyta
Powiązane artykuły
Krakers owsiany z pestkami słonecznika i chia
Papryka i cebula – przepis Gordona Ramsay’a
Nutella z awokado i karobu
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.