Czas

  • 30 min.

Słonecznik bulwiasty, topinambur – pyszny na surowo, w zupie i jako chrupiąca frytka. Właściwości zdrowotne, które w sobie kryje, bardzo zachęcają do tego, aby zaprosić go do kuchni. Jego bulwy są źródłem potasu, żelaza, oraz tiaminy. Nie znajdziemy w nim tłuszczu, ani cholesterolu.

U mnie tym razem wylądował w piekarniku i został zjedzony z pysznym, ostrym sosem z awokado. Frytkami zajadały się tez dzieciaki :) Odżywianie CAŁEJ rodziny jest niezmiernie ważne. Zwracajmy uwagę na to co jemy i nie zakładajmy z góry, że naszym dzieciom coś nie będzie smakowało. Zachęcajmy do próbowania nowych, nieznanych smaków.

W dzisiejszych czasach gdzie cukier jest dosłownie wszędzie (sery, wędliny, surówki, całe paczkowane jedzenie i wiele innych) bardzo ważne jest to, co ugotujemy w domu i postawimy na stole.

Uwaga

  • do oleju możecie dodać ulubionej przyprawy – ja dodałam słodką paprykę
  • frytki możecie podać z każdym innym ulubionym sosem
  • frytki możecie wykorzystać także jako dodatek do sałatki
  • do awokado można dodać czerwoną cebulkę drobno posiekaną, natkę pietruszki, albo kawałek chili drobno posiekanego

Składniki

  • topinambur – ilość bulw dowolna – u mnie jest to zazwyczaj 1/2 kg
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • słodka papryka – 1 płaska łyżeczka
  • 2 lub 3 awokado
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku (jeśli lubicie mniej ostre dania to dodajcie 2 ząbki)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewam piekarnik do 170C (z termoobiegiem). Topinambur kroję na ćwiartki i wkładam do miski. Dodaje olej wymieszany z papryką. Mieszam wszystko dokładnie i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut, albo do zarumienienia frytek.
  2. Do kielicha maszyny miksującej wkładam posiekany czosnek, olej i awokado. Miksuje wszystko na puszysty sos, który podaje obok frytek w miseczce.