Czas
- 30 min + pieczenie 40 min.
Mam nadzieję, że nie znudziły się Wam jeszcze moje szarlotkowe receptury. Jest to jedno z moich ulubionych ciast, które piekę dość często, używając wielu rodzajów mąk w różnych kombinacjach.
Akurat ta szarlotka nie jest zbyt reprezentacyjna, ponieważ mąka gryczana nadaje jej niezbyt pięknego wyglądu.
Nie próbowałam jej i nie wiem jak smakuje ponieważ post Ewy Dąbrowskiej jeszcze u mnie trwa (dla wtajemniczonych – właśnie rozpoczęłam piąty tydzień). Wspieram się piciem wody koralowej i czuję się świetnie.
Wiem, że dla wielu z Was jedzenie samych warzyw przez 6 tygodni może wydać się szaleństwem, ale zachęcam przeciwników detoksów do przeczytania trzech książek: „Ciało i ducha ratować żywieniem”- Ewa Dąbrowska, „Dieta Alleluja” – George Malkmus, oraz „Alkaliczny detoks” – Beata Sokołowska.
W tej ostatniej znajdziecie sporo prostych przepisów mojego autorstwa, które sprawiają, że detoks może stać się cudną, pełną nowych smaków przygodą, a nie tylko gotowaniem na okrągło marchewki, selera i pietruszki.
Wracając do szarlotki – przetestowałam ją na naszych wspaniałych Gościach i na młodocianej części rodziny. Wszystkim smakowała, dlatego zachęcam do wypróbowania receptury.
Uwaga
- blaszka 20X30 cm
- jeśli ciasto ma być bezglutenowe to pamiętajcie o tym, aby mąka owsiana była oznaczona jako bezglutenowa – powinna zawierać na opakowaniu symbol przekreślonego kłosa
Składniki
- 3/4 szklanki mąki owsianej
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki maki gryczanej
- \1/2 szklanki ksylitolu
- 10 łyżek oleju kokosowego (zastygłego)
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
- 10 dużych jabłek obranych i startych na dużych oczkach tarki
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- cynamon i ksylitol do smaku
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzone w kilku łyżkach ciepłej wody
Sposób przygotowania
- Jabłka przekładam do garnka, dodaje sok z cytryny, cynamon i gotuje 10-15 minut. Jeśli jest taka potrzeba to dodaję ksylitol. Na koniec zagęszczam mąką ziemniaczaną.
- Wszystkie składniki na ciasto zagniatam ręką na kruszonkę. Można zrobić to też w maszynie miksującej.
- Rozgrzewam piekarnik do 180C, wykładam blaszkę papierem do pieczenia i wysypuję na nią równomiernie połowę ciasta. Piekę je przez 10 minut. Po tym czasie wyciągam ciasto z piekarnika i wykładam na nie jabłka. Posypuje je resztą kruszonki i zapiekam kolejne 40 minut.
- Podaję posypane zmielonym ksylitolem, albo z gałka loda.
Edyta
Powiązane artykuły
Ciastka jaglano-dyniowe
Ciasteczka z fasoli adzuki
Jak zrobić pyszne smoothie z buraka
Kisiel truskawkowy z kuzu
12 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Szarlotki nie mogą się znudzić :) Ostatnio mam na nie apetyt, więc wszystkie nowe pomysły, inne od klasycznego, chętnie zapisuję :)
Super.Mam nadzieję że Ci posmakuje. Pozdrawiam jesiennie ?
Super.Mam nadzieję że Ci posmakuje. Pozdrawiam jesiennie ?
Dzięki za przepis :)
Przymierzam się do upieczenia tej szarlotki, mam tylko pytanie początkującej – jakiej wielkości szklanką te mąki odmierzać ? – 200 ml czy taką większą 250 ml ?
Witaj. Odmierzaj 200ml. Pozdrawiam ???
Witaj. Odmierzaj 200ml. Pozdrawiam ???
Dzięki za odpowiedź :)
Dzięki za przepis :)
Przymierzam się do upieczenia tej szarlotki, mam tylko pytanie początkującej – jakiej wielkości szklanką te mąki odmierzać ? – 200 ml czy taką większą 250 ml ?
Dzięki za przepis :)
Przymierzam się do upieczenia tej szarlotki, mam tylko pytanie początkującej – jakiej wielkości szklanką te mąki odmierzać – 200 ml czy taką większą 250 ml ?
Jak pies z termoobiegiem czy to inaczej, a z tym zawsze problem..
Ja piekę szarlotki zawsze bez termoobiegu.Pozdrawiam ciepło.
Ja piekę szarlotki zawsze bez termoobiegu.Pozdrawiam ciepło.