Czas

  • 30 min + pieczenie 40 min.

Mam nadzieję, że nie znudziły się Wam jeszcze moje szarlotkowe receptury. Jest to jedno z moich ulubionych ciast, które piekę dość często, używając wielu rodzajów mąk w różnych kombinacjach.
Akurat ta szarlotka nie jest zbyt reprezentacyjna, ponieważ mąka gryczana nadaje jej niezbyt pięknego wyglądu.

Nie próbowałam jej i nie wiem jak smakuje ponieważ post Ewy Dąbrowskiej jeszcze u mnie trwa (dla wtajemniczonych – właśnie rozpoczęłam piąty tydzień). Wspieram się piciem wody koralowej i czuję się świetnie.

Wiem, że dla wielu z Was jedzenie samych warzyw przez 6 tygodni może wydać się szaleństwem, ale zachęcam przeciwników detoksów do przeczytania trzech książek: „Ciało i ducha ratować żywieniem”- Ewa Dąbrowska, „Dieta Alleluja” – George Malkmus, oraz „Alkaliczny detoks” – Beata Sokołowska.

W tej ostatniej znajdziecie sporo prostych przepisów mojego autorstwa, które sprawiają, że detoks może stać się cudną, pełną nowych smaków przygodą, a nie tylko gotowaniem na okrągło marchewki, selera i pietruszki.

Wracając do szarlotki – przetestowałam ją na naszych wspaniałych Gościach i na młodocianej części rodziny. Wszystkim smakowała, dlatego zachęcam do wypróbowania receptury.

Uwaga

  • blaszka 20X30 cm
  • jeśli ciasto ma być bezglutenowe to pamiętajcie o tym, aby mąka owsiana była oznaczona jako bezglutenowa – powinna zawierać na opakowaniu symbol przekreślonego kłosa

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki owsianej
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki maki gryczanej
  • \1/2 szklanki ksylitolu
  • 10 łyżek oleju kokosowego (zastygłego)
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli
  • 10 dużych jabłek obranych i startych na dużych oczkach tarki
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • cynamon i ksylitol do smaku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzone w kilku łyżkach ciepłej wody

Sposób przygotowania

  1. Jabłka przekładam do garnka, dodaje sok z cytryny, cynamon i gotuje 10-15 minut. Jeśli jest taka potrzeba to dodaję ksylitol. Na koniec zagęszczam mąką ziemniaczaną.
  2. Wszystkie składniki na ciasto zagniatam ręką na kruszonkę. Można zrobić to też w maszynie miksującej.
  3. Rozgrzewam piekarnik do 180C, wykładam blaszkę papierem do pieczenia i wysypuję na nią równomiernie połowę ciasta. Piekę je przez 10 minut. Po tym czasie wyciągam ciasto z piekarnika i wykładam na nie jabłka. Posypuje je resztą kruszonki i zapiekam kolejne 40 minut.
  4. Podaję posypane zmielonym ksylitolem, albo z gałka loda.