Czas
- 30 min.
Lubimy zajadać sałatki. Często robię je w dużej misce, układam na tacy, tworzę artystyczne talerze do których zachęcałam Was już na blogu. Dzisiejsza sałatka została nadziana na patyczki do szaszłyków. Wyglądała pięknie i smakowała wybornie.
Składniki - sałatka
- kilka listków rukoli ( u mnie dorodna rukola ogrodowa) lub innej zieleniny
- pieczona dynia Hokkaido (kilka kawałków)
- pieczone buraki (2-3 sztuki)
- pomidory suszone – słoiczek
Składniki - sos
- garść bazylii
- oliwa z oliwek (ok pół szklanki)
- sos balsamiczny – 1 łyżka, lub więcej – do smaku (nie ocet, tylko taki słodki, gęsty sos)
- jeśli nie macie sosu to użyjcie octu balsamicznego i odrobiny syropu klonowego
- odrobina soli
Wszystkie składniki miksuję na gładki sos.
Sposób przygotowania
- Nagrzewam piekarnik do 180C.
- Dynię kroję na pół, wydrążam środek, kroję na paski i układam na blaszce do pieczenia. Buraki myję owijam w folię aluminiową i układam obok dyni. Dynię skrapiam delikatnie oliwą, trochę solę i zapiekam do miękkości – ok 25 minut. Po tym czasie wyciągam dynię, a buraki zostawiam na dłużej.
- Po upieczeniu, buraki obieram, kroję na plastry, dynię na małe kawałki. Wszystkie warzywa nadziewam po kolei na patyczek od szaszłyka. Układam na talerzu, skrapiam sosem i podaję. Smacznego!
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Brownie z batatów i mąki kokosowej
Edyta,
2016-03-18
2 min czytania
Ciastka i śliwka w czekoladzie
Edyta,
2016-08-03
2 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.