Czas

  • 30 min.

Lubimy zajadać sałatki. Często robię je w dużej misce, układam na tacy, tworzę artystyczne talerze do których zachęcałam Was już na blogu. Dzisiejsza sałatka została nadziana na patyczki do szaszłyków. Wyglądała pięknie i smakowała wybornie.

Składniki - sałatka

  • kilka listków rukoli ( u mnie dorodna rukola ogrodowa) lub innej zieleniny
  • pieczona dynia Hokkaido (kilka kawałków)
  • pieczone buraki (2-3 sztuki)
  • pomidory suszone – słoiczek

Składniki - sos

  • garść bazylii
  • oliwa z oliwek (ok pół szklanki)
  • sos balsamiczny – 1 łyżka, lub więcej – do smaku (nie ocet, tylko taki słodki, gęsty sos)
  • jeśli nie macie sosu to użyjcie octu balsamicznego i odrobiny syropu klonowego
  • odrobina soli
    Wszystkie składniki miksuję na gładki sos.

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewam piekarnik do 180C.
  2. Dynię kroję na pół, wydrążam środek, kroję na paski i układam na blaszce do pieczenia. Buraki myję owijam w folię aluminiową i układam obok dyni. Dynię skrapiam delikatnie oliwą, trochę solę i zapiekam do miękkości – ok 25 minut. Po tym czasie wyciągam dynię, a buraki zostawiam na dłużej.
  3. Po upieczeniu, buraki obieram, kroję na plastry, dynię na małe kawałki. Wszystkie warzywa nadziewam po kolei na patyczek od szaszłyka. Układam na talerzu, skrapiam sosem i podaję. Smacznego!