Czas

  • 15 min + pieczenie 20 min.

Poszukiwanie przepisu na najlepsze owsiane herbatniki trwa. Ten jest już prawie idealny, dlatego doczekał się publikacji. Ciastka są po upieczeniu twarde, chrupiące, i delikatnie słodkie. Doskonale nadają się na drugie śniadanie.

Płatki i mąka owsiana są jednym z moich ulubionych produktów, których używam w słodkich recepturach. Na blogu znajdziecie już przepis na owsianą szarlotkę. Różnorodność i dostępność mąk na sklepowych półkach jest ogromna (co bardzo mnie cieszy) i warto korzystać z tego bogactwa, nie skazując się na ciągłe używanie tylko mąki pszennej. Nie pozwólmy, aby nasze gotowanie było monotonne. W kuchni powinno się dziać, dlatego zachęcam do tworzenia własnych mącznych mieszanek do wypieków.

Składniki

  • 500g płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 1 szklanka płatków owsianych w całości
  • 1 szklanka ulubionych bakalii (u mnie: orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, czekolada gorzka)
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej (i trochę do podsypania ciasta podczas wałkowania)
    100 ml syropu klonowego, albo innego płynnego słodu (jeśli lubisz słodsze ciastka to daj trochę więcej)
  • 1 banan
  • 300ml bardzo ciepłej wody
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • szczypta utartego kardamonu
  • opcjonalnie: gorzka czekolada do polania herbatników

Sposób przygotowania

  1. Do kielicha maszyny miksującej wlewam gorącą wodę, dodaję olej kokosowy, banana, syrop klonowy i miksuje na gładką masę.
  2. Do miski wkładam: zmielone płatki owsiane, płatki owsiane w całości, dodaję zmiksowane produkty i czekam aż wszystko ostygnie. Po wystudzeniu dodaję posiekane bakalie i mąkę ryżową. Wykładam wszystko ma stolnicę i delikatnie wyrabiam ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie to dodaje jeszcze trochę mąki ryżowej.
  3. Posypuję stolnicę mąką ryżową i wałuję cienki placek z którego wykrawam foremką, albo nożem prostokąty.
  4. Piekarnik rozgrzewam do 180C. Na blaszce wyłożonej papierem układam herbatniki i piekę je 20 minut. Czasem podaję polane czekoladą.