Czas
- 15 min + pieczenie 20 min.
Poszukiwanie przepisu na najlepsze owsiane herbatniki trwa. Ten jest już prawie idealny, dlatego doczekał się publikacji. Ciastka są po upieczeniu twarde, chrupiące, i delikatnie słodkie. Doskonale nadają się na drugie śniadanie.
Płatki i mąka owsiana są jednym z moich ulubionych produktów, których używam w słodkich recepturach. Na blogu znajdziecie już przepis na owsianą szarlotkę. Różnorodność i dostępność mąk na sklepowych półkach jest ogromna (co bardzo mnie cieszy) i warto korzystać z tego bogactwa, nie skazując się na ciągłe używanie tylko mąki pszennej. Nie pozwólmy, aby nasze gotowanie było monotonne. W kuchni powinno się dziać, dlatego zachęcam do tworzenia własnych mącznych mieszanek do wypieków.
Składniki
- 500g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 1 szklanka płatków owsianych w całości
- 1 szklanka ulubionych bakalii (u mnie: orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, czekolada gorzka)
- 1/2 szklanki mąki ryżowej (i trochę do podsypania ciasta podczas wałkowania)
100 ml syropu klonowego, albo innego płynnego słodu (jeśli lubisz słodsze ciastka to daj trochę więcej) - 1 banan
- 300ml bardzo ciepłej wody
- 2-3 łyżki oleju kokosowego
- szczypta soli
- szczypta utartego kardamonu
- opcjonalnie: gorzka czekolada do polania herbatników
Sposób przygotowania
- Do kielicha maszyny miksującej wlewam gorącą wodę, dodaję olej kokosowy, banana, syrop klonowy i miksuje na gładką masę.
- Do miski wkładam: zmielone płatki owsiane, płatki owsiane w całości, dodaję zmiksowane produkty i czekam aż wszystko ostygnie. Po wystudzeniu dodaję posiekane bakalie i mąkę ryżową. Wykładam wszystko ma stolnicę i delikatnie wyrabiam ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie to dodaje jeszcze trochę mąki ryżowej.
- Posypuję stolnicę mąką ryżową i wałuję cienki placek z którego wykrawam foremką, albo nożem prostokąty.
- Piekarnik rozgrzewam do 180C. Na blaszce wyłożonej papierem układam herbatniki i piekę je 20 minut. Czasem podaję polane czekoladą.
Edyta
Powiązane artykuły
9 przepisów – zdrowe słodycze na święta
Ciastka orzechowo-migdałowe
Karobowiec Uli
Brownie orzechowe
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Z checia bym zrobila te herbatniki. Tylko mam jedno pytanie,czy nie sa zbyt twarde? No i tr prostokaty to jakiej maja byc grubosci? Dziekuje.
Mialo byc te;-):-P
Herbatniki są dość twarde, ale właśnie o takich myślałam tworząc tą recepture. Im cieńsze zrobisz tym bardziej kruche będą. Moje miały ok pół centymetra.
Trzeba pamiętać aby te cieniutkie piec krócej niż 20 minut.