Czas

  • 15 min + pieczenie 30 min.

Zrobiliśmy kolejne podejście do fasoli…czerwonej. Tutaj możecie znaleźć wcześniejszy fasolowy wpis. Przygotowałam z niej na Dzień Chłopaka ciastka z dużą dawką gorzkiej czekolady. Smakują wybornie, więc jeśli nie macie pomysłu na weekendowe słodkości to zapraszam do wypróbowania receptury.

Składniki

  • 10 daktyli namoczonych na godzinę w 80ml dowolnego mleka roślinnego
  • 1 mały banan
  • 1 szklanka dobrze ugotowanej czerwonej fasoli (wystudzonej)
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ryżowej lub owsianej – lub 1 łyżka więcej jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie
  • 100g gorzkiej czekolady połamanej na kostkis

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewam piekarnik do 180C, a dużą blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie składniki na ciastka miksuje dokładnie na bardzo gładką masę. Rozkładam na blaszce ciasteczka a na środek układam czekoladę. Piekę 40 minut. Studzę na kratce.
  3. UWAGA – warto zajrzeć do ciastek wcześniej i sprawdzić czy są już upieczone – moje po 30 minutach były jeszcze surowe w środku a po 40 nabrały odpowiedniej chrupkości.