Czas
- 15 min + pieczenie 30 min.
Zrobiliśmy kolejne podejście do fasoli…czerwonej. Tutaj możecie znaleźć wcześniejszy fasolowy wpis. Przygotowałam z niej na Dzień Chłopaka ciastka z dużą dawką gorzkiej czekolady. Smakują wybornie, więc jeśli nie macie pomysłu na weekendowe słodkości to zapraszam do wypróbowania receptury.
Składniki
- 10 daktyli namoczonych na godzinę w 80ml dowolnego mleka roślinnego
- 1 mały banan
- 1 szklanka dobrze ugotowanej czerwonej fasoli (wystudzonej)
- 2-3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ryżowej lub owsianej – lub 1 łyżka więcej jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie
- 100g gorzkiej czekolady połamanej na kostkis
Sposób przygotowania
- Rozgrzewam piekarnik do 180C, a dużą blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki na ciastka miksuje dokładnie na bardzo gładką masę. Rozkładam na blaszce ciasteczka a na środek układam czekoladę. Piekę 40 minut. Studzę na kratce.
- UWAGA – warto zajrzeć do ciastek wcześniej i sprawdzić czy są już upieczone – moje po 30 minutach były jeszcze surowe w środku a po 40 nabrały odpowiedniej chrupkości.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Pasta z groszku, bazylii i orzechów
Edyta,
2016-01-18
2 min czytania
Muffinki owsiane z malinami
Edyta,
2017-07-20
2 min czytania
Ciastka owsiane
Edyta,
2016-10-20
2 min czytania
Ciasto marchewkowe z jabłkami i karobem
Edyta,
2020-03-22
3 min czytania
Cynamonowe śliwki pod kruszonką
Edyta,
2016-09-01
2 min czytania
Zielone naleśniki z pastą z cieciorki
Edyta,
2014-06-20
1 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.