Czas
- 30 min.
Wymyślanie receptur na zdrowe i pyszne ciastka jest bardzo przyjemne. Zawsze tak dobieram składniki, aby ciasteczka smakowały całej rodzinie. Tym razem też wyszły doskonałe. Przygotowanie ich zajmie Wam niewiele czasu, a efekt murowany. Pokruszone mogą służyć jako dodatek do wielu deserów. Myślę też, że podpieczone jako spód mogą stanowić świetne tło do sernika jaglanego (już wkrótce na blogu).
Na blogu znajdziecie też przepisy na inne ciasteczka:
lniane, pyszne jaglano- kokosowe, szybkie krakersy. Wspaniały przepis na batony owsiane, oraz na ciastka z poppingiem z amarantusa. I jeszcze jeden przepis na ciasteczka orzechowo – migdałowe – moje ulubione.
Składniki
- receptura na 20 ciasteczek
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g migdałów
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mąki z cieciorki, lub mąki jaglanej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mleka roślinnego (lub odrobinę więcej)
- 3 łyżki syropu klonowego (lub więcej jeśli lubicie mocno słodkie ciastka)
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej, lub ziemniaczanej
- 2 łyżki niełuskanego sezamu
- szczypta soli himalajskiej
- pół szklanki orzechów włoskich posiekanych (opcja)
- 10 suszonych śliwek (pokrojonych na paski), lub garść żurawiny (opcja)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (opcja)
Sposób przygotowania
- Nagrzewam piekarnik do 180C. Na dużą blachę (tą z piekarnika) wykładam papier do pieczenia.
- W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę razem z olejem kokosowym i lekko studzę.
- Mielę na mąkę orzechy laskowe oraz migdały. Przesypuję je do miski i dodaję: mąkę z cieciorki, syrop klonowy, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, sezam, sól, rozpuszczoną czekoladę i 2 łyżki mleka roślinnego. Wyrabiam ręką na gładką masę. Na koniec dokładam posiekane orzechy i śliwki suszone.
- Na blaszce układam ręką niewielkie ciasteczka i wkładam je do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Ciasteczka doskonale nadają się do przechowywania w zamkniętym słoju przez kilka dni.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Pasta z natki pietruszki i suszonych pomidorów
Edyta,
2014-03-26
1 min czytania
Ciastka migdałowo-kokosowe
Edyta,
2016-06-14
1 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.