Czas

  • 30 min.

Wymyślanie receptur na zdrowe i pyszne ciastka jest bardzo przyjemne. Zawsze tak dobieram składniki, aby ciasteczka smakowały całej rodzinie. Tym razem też wyszły doskonałe. Przygotowanie ich zajmie Wam niewiele czasu, a efekt murowany. Pokruszone mogą służyć jako dodatek do wielu deserów. Myślę też, że podpieczone jako spód mogą stanowić świetne tło do sernika jaglanego (już wkrótce na blogu).

Na blogu znajdziecie też przepisy na inne ciasteczka:

Składniki

  • receptura na 20 ciasteczek
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mąki z cieciorki, lub mąki jaglanej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki mleka roślinnego (lub odrobinę więcej)
  • 3 łyżki syropu klonowego (lub więcej jeśli lubicie mocno słodkie ciastka)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej, lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki niełuskanego sezamu
  • szczypta soli himalajskiej
  • pół szklanki orzechów włoskich posiekanych (opcja)
  • 10 suszonych śliwek (pokrojonych na paski), lub garść żurawiny (opcja)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (opcja)

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewam piekarnik do 180C. Na dużą blachę (tą z piekarnika) wykładam papier do pieczenia.
  2. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę razem z olejem kokosowym i lekko studzę.
  3. Mielę na mąkę orzechy laskowe oraz migdały. Przesypuję je do miski i dodaję: mąkę z cieciorki, syrop klonowy, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, sezam, sól, rozpuszczoną czekoladę i 2 łyżki mleka roślinnego. Wyrabiam ręką na gładką masę. Na koniec dokładam posiekane orzechy i śliwki suszone.
  4. Na blaszce układam ręką niewielkie ciasteczka i wkładam je do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Ciasteczka doskonale nadają się do przechowywania w zamkniętym słoju przez kilka dni.