Czas

  • 15 min + pieczenie 10 min.

Miałam tylko pół godziny na przygotowanie przepisu na bezglutenowe ciastka wegańskie. Udało się! Wymyśliłam. Są pyszne! Powstały błyskawicznie, najpierw w mojej głowie, a potem w realu: zapraszam na krakersy.

Składniki

  • 1 szklanka migdałów
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego (u mnie złociste)
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki morwy (można dodać rodzynki, pokrojone śliwki suszone, żurawinę lub inne ulubione suszone owoce)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 50 ml syropu klonowego (lub taką ilość, aby krakersy były dla was odpowiednio słodkie)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewam piekarnik do 180C.
  2. Migdały i siemię lniane mielę na mąkę. Przesypuję do miski i dokładam resztę składników. Wygniatam wszystko ręką, tak aby ciasto dobrze się kleiło.
  3. Blachę (tą z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i formuję prostokąt z powstałej masy. Przykrywam drugim kawałkiem papieru i rozwałkowuję na równy prostokąt, tak aby miał ok pół centymetra grubości (nie cieńszy, bo szybko się spali). Jak jestem już pewna , ze ciasto ma mniej więcej taką samą grubość na całej powierzchni to kroję je na prostokąty lub kwadraty ( tak jak na zdjęciu) i wstawiam do piekarnika na 10 min. Warto zajrzeć po 8 minutach, czy krakersy się nie spaliły, bo pieką się bardzo szybko.
  4. Wszystkie ciasteczka/chleby przygotowane z mąk bezglutenowych piekę bez termoobiegu. Smacznego!