Czas
- 15 min + pieczenie 10 min.
Miałam tylko pół godziny na przygotowanie przepisu na bezglutenowe ciastka wegańskie. Udało się! Wymyśliłam. Są pyszne! Powstały błyskawicznie, najpierw w mojej głowie, a potem w realu: zapraszam na krakersy.

Składniki
- 1 szklanka migdałów
- 1/2 szklanki siemienia lnianego (u mnie złociste)
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki morwy (można dodać rodzynki, pokrojone śliwki suszone, żurawinę lub inne ulubione suszone owoce)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 50 ml syropu klonowego (lub taką ilość, aby krakersy były dla was odpowiednio słodkie)
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Nagrzewam piekarnik do 180C.
- Migdały i siemię lniane mielę na mąkę. Przesypuję do miski i dokładam resztę składników. Wygniatam wszystko ręką, tak aby ciasto dobrze się kleiło.
- Blachę (tą z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i formuję prostokąt z powstałej masy. Przykrywam drugim kawałkiem papieru i rozwałkowuję na równy prostokąt, tak aby miał ok pół centymetra grubości (nie cieńszy, bo szybko się spali). Jak jestem już pewna , ze ciasto ma mniej więcej taką samą grubość na całej powierzchni to kroję je na prostokąty lub kwadraty ( tak jak na zdjęciu) i wstawiam do piekarnika na 10 min. Warto zajrzeć po 8 minutach, czy krakersy się nie spaliły, bo pieką się bardzo szybko.
- Wszystkie ciasteczka/chleby przygotowane z mąk bezglutenowych piekę bez termoobiegu. Smacznego!
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Ciastka jaglano-dyniowe
Edyta,
2016-10-27
1 min czytania
Szarlotka z pieczonymi śliwkami
Edyta,
2015-10-12
3 min czytania
Piernik z kaszy jaglanej
Edyta,
2014-12-16
2 min czytania
Kisiel truskawkowy z kuzu
Edyta,
2014-06-23
1 min czytania
1 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Edi, czy to są te krakersy, ktore u ciebie miałam jakiś czas temu?
Mam nadzieję, że zobaczysz ten komentarz, bo ja go jakoś nie mogę opublikować…Brrr