Czas

  • 30 min.

Proste, pyszne danie zrobione z młodych ziemniaków, które smakuje obłędnie. Przygotowanie go zajmie wam niewiele czasu (warto użyć ziemniaków, które pozostaną z obiadu). Zadbajcie o wysoką jakość składników – w prostocie siła i wspaniały smak. Jeśli chcecie odchudzić to danie to zamiast ziemniaków użyjcie cukinii.

W zieleniaku można już dostać młody szpinak i jarmuż – do tej receptury możecie używać ich zamiennie, a nawet puścić wodze kulinarnej fantazji, zaszaleć i dodać szczaw:) Będzie inaczej, ciekawie, trochę kwaśno. Botwinka też się nada :) Kto odważny i spróbuje???

Na talerzyku od góry znajdują się : kolendra, czerwony pieprz (uwielbiam), curry (u mnie ostre), kminek, słodka papryka, świeży imbir i kurkuma. Jest to jedna z moich ulubionych mieszanek:). Przesmażam ją bardzo krótko na rozgrzanym tłuszczu nie dopuszczając, aby się przypaliła.

Składniki

  • 10 młodych ziemniaków średniej wielkości dobrze umytych i ugotowanych w osolonej wodzie
  • 250g szpinaku umytego i pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 1 puszka dobrej jakości mleka kokosowego (koniecznie poszukajcie takiego bez konserwantów)
  • oliwa z oliwek, albo olej kokosowy – 2 łyżki
  • przyprawy: po pół łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy, kminku, kolendry i czerwonego pieprzu i po łyżeczce: świeżego imbiru startego na tarce i curry
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewam w garnku tłuszcz i przez bardzo krótką chwilę smażę przyprawy, dodaje ziemniaki i wlewam mleko i wodę – tyle, aby ziemniaki były lekko przykryte.
  2. Gotuję 2-3 minuty, dodaje szpinak i gotuję jeszcze przez 2 minuty.
  3. Doprawiam solą.