Czas
- 10 min + pieczenie 50 min.
Dzisiaj będzie o warzywach i o pysznej paście, którą możecie przygotować po ich upieczeniu…
Często piekąc chleb lub ciasto na dół piekarnika wkładam warzywa które akurat mam w lodówce. Wykorzystuję je potem do przygotowywania różnych past kanapkowych, które zjadamy z chlebem, albo kawałkami surowych warzyw. Ta pasta jest dla mnie absolutnym hitem smakowym, więc mam nadzieję że i Wy ją polubicie.
Kiedyś nie lubiłam jeść warzyw. Obieranie ich i mycie, a potem ta cała obróbka termiczna bardzo mnie denerwowała. Jednak kiedy wzrosła moja świadomość na temat odżywiania, warzywa stały się podstawą mojej diety i każdego dnia zjadam ich ponad kilogram. Zachęcam WAS do zwiększania na swoim talerzu porcji warzyw, kosztem białek i węglowodanów.
Warzywa powinny wchodzić w skład codziennych posiłków ponieważ są dla nas bezcenne. To tak naprawdę żywieniowe supergwiazdy. Są bogatym źródłem wzmacniającym zdrowie i układ odpornościowy, przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i związków fitochemicznych, które nie tylko pomagają utrzymać korzystny wygląd i dobre samopoczucie, ale ponadto skutecznie chronią nas przed różnymi chorobami. Jedzmy ich jak najwięcej: surowych, pieczonych, w zupie lub koktajlu. Dzięki zawartości błonnika, wspomagają one nasze trawienie i usuwanie toksyn, oraz nie strawionych resztek z organizmu. Zapraszam na pyszna pastę z pieczonych warzyw…
Składniki
- 2 bakłażany – umyj je, przekrój na pół, posól i odstaw na 15 minut, a po tym czasie opłucz i osusz
- 3 czerwone papryki przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych
- 1 batat w skórce przekrojony wzdłuż
- 2 lub 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
- czarnuszka
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
Sposób przygotowania
- Nagrzej piekarnik do 200C.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warzywa, tak, aby ich skórka dotykała blachy.
- Piecz 40 minut lub trochę dłużej – warzywa powinny być lekko spieczone na wierzchu. Paprykę możesz wyjąć wcześniej.
- Po ostudzeniu zmiksuj warzywa (batata i bakłażana bez skóry) razem z 3 ząbkami czosnku i oliwą lub olejem kokosowym.
- Pastę możesz przechowywać w słoiku 5 dni. Smacznego:)
Edyta
Powiązane artykuły
CZEKOLADOWY FASOLOWIEC
Ciasteczka mocno orzechowe
Pasztet z dyni, jarmużu i kaszy jaglanej
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.