Czas

  • 10 min + pieczenie 50 min.

Dzisiaj będzie o warzywach i o pysznej paście, którą możecie przygotować po ich upieczeniu…
Często piekąc chleb lub ciasto na dół piekarnika wkładam warzywa które akurat mam w lodówce. Wykorzystuję je potem do przygotowywania różnych past kanapkowych, które zjadamy z chlebem, albo kawałkami surowych warzyw. Ta pasta jest dla mnie absolutnym hitem smakowym, więc mam nadzieję że i Wy ją polubicie.

Kiedyś nie lubiłam jeść warzyw. Obieranie ich i mycie, a potem ta cała obróbka termiczna bardzo mnie denerwowała. Jednak kiedy wzrosła moja świadomość na temat odżywiania, warzywa stały się podstawą mojej diety i każdego dnia zjadam ich ponad kilogram. Zachęcam WAS do zwiększania na swoim talerzu porcji warzyw, kosztem białek i węglowodanów.

Warzywa powinny wchodzić w skład codziennych posiłków ponieważ są dla nas bezcenne. To tak naprawdę żywieniowe supergwiazdy. Są bogatym źródłem wzmacniającym zdrowie i układ odpornościowy, przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i związków fitochemicznych, które nie tylko pomagają utrzymać korzystny wygląd i dobre samopoczucie, ale ponadto skutecznie chronią nas przed różnymi chorobami. Jedzmy ich jak najwięcej: surowych, pieczonych, w zupie lub koktajlu. Dzięki zawartości błonnika, wspomagają one nasze trawienie i usuwanie toksyn, oraz nie strawionych resztek z organizmu. Zapraszam na pyszna pastę z pieczonych warzyw…

Składniki

  • 2 bakłażany – umyj je, przekrój na pół, posól i odstaw na 15 minut, a po tym czasie opłucz i osusz
  • 3 czerwone papryki przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych
  • 1 batat w skórce przekrojony wzdłuż
  • 2 lub 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • czarnuszka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Nagrzej piekarnik do 200C.
  2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż warzywa, tak, aby ich skórka dotykała blachy.
  3. Piecz 40 minut lub trochę dłużej – warzywa powinny być lekko spieczone na wierzchu. Paprykę możesz wyjąć wcześniej.
  4. Po ostudzeniu zmiksuj warzywa (batata i bakłażana bez skóry) razem z 3 ząbkami czosnku i oliwą lub olejem kokosowym.
  5. Pastę możesz przechowywać w słoiku 5 dni. Smacznego:)