Czas

  • 30 min.

Zima to doskonały czas na gotowanie pożywnych i gęstych zup, które tak naprawdę mogą być zjadane na śniadanie, obiad, albo kolację. Często bronimy się przed ich gotowaniem, bo to całe krojenie i przygotowanie wydaje się bardzo pracochłonne. Nic bardziej mylnego – jeśli robicie zupę krem, to nie ma znaczenia czy warzywa pokroicie w równą kostkę. I tak za chwilę zostaną zmiksowane. Czy macie swoje ulubione zupy? Moja to: zupa z czerwonej soczewicy – nie wiem jaki tajemny składnik skrywa, ale talerz takiej zupy doskonale poprawia humor:)

Uwaga

  • do zupy można wcisnąć odrobinę soku z limonki
  • na talerzu, albo pod koniec gotowania można dodać kilka łyżek mleka kokosowego
  • zupę można posypać sezamem niełuskanym, sezamem czarnym, uprażonymi orzechami, pestkami słonecznika lub dyni

Składniki - zupa

  • 4 cukinie średniej wielkości (albo dwie duże) dokładnie umyte i pokrojone w plastry
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • 1 ziemniak pokrojony w kostkę (opcjonalnie)
  • 1 lub 2 cm imbiru w plastrach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 kolendry
  • szczypta czerwonej papryki
  • sól i pieprz
  • sezam niełuskany do posypania zupy

Sposób przygotowania

  1. Oliwę rozgrzewam w garnku z grubym dnem i krótką chwilę podsmażam imbir i kolendrę, dodaję warzywa i przesmażam je szybko cały czas mieszając. Dolewam wodę, taką ilość, aby warzywa były przykryte. Dodaję kurkumę, czerwoną paprykę, sól i pieprz i gotuję wszystko 20 minut.
  2. Zupę miksuję na krem i przyprawiam do smaku.

Składniki - oliwa

  • 1 pęczek natki pietruszki (ja daję z ogonkami)
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli (lub więcej)

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki miksuję na sos.
  2. Przechowuję go w lodówce.