Czas
- 30 min.
Zima to doskonały czas na gotowanie pożywnych i gęstych zup, które tak naprawdę mogą być zjadane na śniadanie, obiad, albo kolację. Często bronimy się przed ich gotowaniem, bo to całe krojenie i przygotowanie wydaje się bardzo pracochłonne. Nic bardziej mylnego – jeśli robicie zupę krem, to nie ma znaczenia czy warzywa pokroicie w równą kostkę. I tak za chwilę zostaną zmiksowane. Czy macie swoje ulubione zupy? Moja to: zupa z czerwonej soczewicy – nie wiem jaki tajemny składnik skrywa, ale talerz takiej zupy doskonale poprawia humor:)
Uwaga
- do zupy można wcisnąć odrobinę soku z limonki
- na talerzu, albo pod koniec gotowania można dodać kilka łyżek mleka kokosowego
- zupę można posypać sezamem niełuskanym, sezamem czarnym, uprażonymi orzechami, pestkami słonecznika lub dyni
Składniki - zupa
- 4 cukinie średniej wielkości (albo dwie duże) dokładnie umyte i pokrojone w plastry
- 2 duże cebule pokrojone w kostkę
- 1 ziemniak pokrojony w kostkę (opcjonalnie)
- 1 lub 2 cm imbiru w plastrach
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 kolendry
- szczypta czerwonej papryki
- sól i pieprz
- sezam niełuskany do posypania zupy
Sposób przygotowania
- Oliwę rozgrzewam w garnku z grubym dnem i krótką chwilę podsmażam imbir i kolendrę, dodaję warzywa i przesmażam je szybko cały czas mieszając. Dolewam wodę, taką ilość, aby warzywa były przykryte. Dodaję kurkumę, czerwoną paprykę, sól i pieprz i gotuję wszystko 20 minut.
- Zupę miksuję na krem i przyprawiam do smaku.
Składniki - oliwa
- 1 pęczek natki pietruszki (ja daję z ogonkami)
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki soli (lub więcej)
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki miksuję na sos.
- Przechowuję go w lodówce.
Edyta
Powiązane artykuły
Kulki mocy
Tygryski orzechowo-jaglane
Pasta z natki pietruszki i suszonych pomidorów
Tarty mocno czekoladowe (bezglutenowe)
10 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Chwilę temu "pękło" 100 tysięcy odwiedzin "Przy Zielonym Stole"
Gratuluję autorce. Czekam na kolejne przepisy.
Dziękuję :)
coraz więcej widzę przepisów z cukinii, muszę się przekonać do tego zieleniaka :) http://przyzielonymstole.blogspot.com/logout?d=https://www.blogger.com/logout-redirect.g?blogID%3D5098235375179791667%26postID%3D4471260650304672933
Koniecznie. Z cukinia daje wiele możliwości w kuchni :)
lubię piękne zupy :)
pozdrawiam ciepło
I ja pozdrawiam :)
Does your website have a contact page? I'm having trouble locating it
but, I'd like to send you an email. I've got some recommendations for your
blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it expand over time.
Hoje em dia demos um passo gigante na mercado e também técnica.
Hey very nice blog!
Thanks!