Czas

  • 10 min.

Dzisiaj ZIELONY PONIEDZIAŁEK – dzień z przepisem który zawiera tajny, zielony składnik. Bardzo go lubicie. Koktajle są bardzo zdrowym pokarmem – uwielbiam je, dlatego wprowadziłam te kremowe napitki do menu dzieci już bardzo dawno. Składniki zawsze dobieram tak, aby wszyscy domownicy byli zadowoleni z ich smaku.

Nasze dzieciaki bardzo lubią jeść warzywa i owoce. Na szczęście nie mam problemu z tym, że muszę je przemycać i upychać gdzie się da. Zgadzam się na to, że mają swoje ulubione smaki. Nie wciskam i nie zmuszam ich do jedzenia tego, czego nie chcą jeść.

Dzisiejszy koktajl jest mega prosty. Smak bazylii czuć w nim dosyć wyraźnie, ale dzieci wypiły i nie miały z tym najmniejszego problemu. Do miksowania sypnęłam siemienia lnianego, a po wierzchu posypałam koktajl odrobiną ziarenek chia.

BAZYLIA – to jedno z moich ulubionych ziółek, często dodaję ją do sosów pomidorowych, obficie posypuję nią pizzę, albo robię z niej pesto. Nie jest to takie prawdziwe pesto, bo jak mawia mój znajomy Włoch – pesto bez orzechów piniowych jest tylko podróbką. Przygotowuję swoje zazwyczaj na nerkowcach lub na migdałach.

Bazylia jest rośliną jednoroczną i z moich doświadczeń wynika, że pięknie rośnie na naszych parapetach. Zawsze kupuję swoją w doniczce, a potem przesadzam do większej – u mnie jest to zazwyczaj stara makutra moich rodziców. Bazylia kocha ją szalenie i rośnie tam niezwykle bujnie.

Składniki

  • 1 kubek ( z górką słodkich truskawek)
  • 1 banan
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1/2 doniczki (3-4 gałązki bazylii)
  • 1 szklanka mleka ryżowego lub innego roślinnego
  • duża garść malin do każdego kubka jako dodatek
  • 1 łyżeczka chia do posypania koktajlu

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki (oprócz malin i chia) wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję.
  2. Do 2 szklanek wsypuję na dno po garści malin i zalewam koktajlem, który wypijamy od razu.