Czas
- 30 min + chłodzenie 30 min.
Przygotowałam ostatnio minitarty owsiano-orzechowe z kremem z awokado. Są bardzo łatwe i można zrobić je dzień wcześniej. Należy pamiętać o tym, że awokado do kremu musi być bardzo miękkie. Jeżeli chcemy zrobić jedną dużą tartę, zamiast czterech małych, wystarczy upiec spód ciasta w tortownicy (23 cm).
Składniki - spód
- 100 g orzechów laskowych
- 150 g płatków owsianych ( jeśli jest taka potrzeba to certyfikowanych bezglutenowych)
- 60 ml oleju kokosowego (ok 1/4 szklanki)
- 4 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Rozgrzewam piekarnik do 180C.
- Rozpuszczam olej kokosowy. 50g płatków owsianych mielę na mąkę i przesypuję do miseczki. Potem mielę orzechy laskowe, aż uzyskają strukturę piasku. Do orzechów dokładam wszystkie składniki i mieszam przez chwilę. Sprawdzam, czy masa jest na tyle kleista, że da się nią wyłożyć blachę, jeżeli nie, to dodaję jeszcze łyżkę syropu klonowego.
- Tortownicę (23cm), lub 4 foremki na minitarty smaruję delikatnie olejem kokosowym i wylepiam równomiernie ciastem.
- Zapiekam 12 minut (lub chwilkę dłużej), tak aby ciasto nabrało złotawego odcienia. Odstawiam do zupełnego wystygnięcia.
Składniki - krem
- 2 miękkie awokado
- 1 lub 2 łyżki syropu klonowego
- 1 kopiasta łyżka karobu lub kakao
- orzechy włoskie, pecan (lub inne) do posypania
Sposób przygotowania
- Awokado myjemy, kroimy na pół i wykładamy do thermomiksa/blendera. Dodajemy syrop klonowy i karob (albo kakao).
- Miksujemy wszystko dokładnie, kilkakrotnie zeskrobując łopatką ze ścianek blendera. Masa powinna być aksamitnie gładka.
- Krem wykładam na zupełnie zimny spód ciasta. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami. Odstawiam ciasto na 2 godziny do lodówki, aby się schłodziło.
Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Ciasto z cukinii
Edyta,
2016-01-11
2 min czytania
Ciasto marchewkowe z kremem jaglano-orzechowym
Edyta,
2015-02-26
2 min czytania
Krakers z kaszy gryczanej niepalonej
Edyta,
2015-04-17
1 min czytania
Sushi z czarnego ryżu i szparagów
Edyta,
2017-05-09
3 min czytania
1 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
Z okazji Dnia Mamy zrobię moim cudakom. Dziękuję Edytko <3