Czas

  • 30 min + chłodzenie 30 min.

Przygotowałam ostatnio minitarty owsiano-orzechowe z kremem z awokado. Są bardzo łatwe i można zrobić je dzień wcześniej. Należy pamiętać o tym, że awokado do kremu musi być bardzo miękkie. Jeżeli chcemy zrobić jedną dużą tartę, zamiast czterech małych, wystarczy upiec spód ciasta w tortownicy (23 cm).

Składniki - spód

  • 100 g orzechów laskowych
  • 150 g płatków owsianych ( jeśli jest taka potrzeba to certyfikowanych bezglutenowych)
  • 60 ml oleju kokosowego (ok 1/4 szklanki)
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzewam piekarnik do 180C.
  2. Rozpuszczam olej kokosowy. 50g płatków owsianych mielę na mąkę i przesypuję do miseczki. Potem mielę orzechy laskowe, aż uzyskają strukturę piasku. Do orzechów dokładam wszystkie składniki i mieszam przez chwilę. Sprawdzam, czy masa jest na tyle kleista, że da się nią wyłożyć blachę, jeżeli nie, to dodaję jeszcze łyżkę syropu klonowego.
  3. Tortownicę (23cm), lub 4 foremki na minitarty smaruję delikatnie olejem kokosowym i wylepiam równomiernie ciastem.
  4. Zapiekam 12 minut (lub chwilkę dłużej), tak aby ciasto nabrało złotawego odcienia. Odstawiam do zupełnego wystygnięcia.

Składniki - krem

  • 2 miękkie awokado
  • 1 lub 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 kopiasta łyżka karobu lub kakao
  • orzechy włoskie, pecan (lub inne) do posypania

Sposób przygotowania

  1. Awokado myjemy, kroimy na pół i wykładamy do thermomiksa/blendera. Dodajemy syrop klonowy i karob (albo kakao).
  2. Miksujemy wszystko dokładnie, kilkakrotnie zeskrobując łopatką ze ścianek blendera. Masa powinna być aksamitnie gładka.
  3. Krem wykładam na zupełnie zimny spód ciasta. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami. Odstawiam ciasto na 2 godziny do lodówki, aby się schłodziło.