Miałam ostatnio przyjemność uczyć się na szkoleniu makrobiotycznym o tym, jak to, co jemy każdego dnia , wpływa na nasz organizm i nasze samopoczucie.

To, co wkładamy do ust, może nas leczyć, ale może też powoli niszczyć nasz organizm, dlatego bardzo ważne są wybory jakich dokonujemy każdego dnia. Codziennie możesz zamienić jeden produkt, który Ci szkodzi na inny, który będzie Cię wzmacniał. Odżywiając się właściwie zapobiegamy wielu chorobom (dlatego tak ważna jest profilaktyka). Wszystko co, staje się częścią naszego organizmu, wzmacnia go lub osłabia.

Uczmy nasze dzieci, już od najmłodszych lat sięgać po pełne ziarna zbóż, po warzywa i owoce. Wyrzućmy z domów białą mąkę, cukier, mleko – jedząc je codziennie dostarczamy naszemu organizmowi dawkę toksycznych składników, które przyczyniają się do wielu chorób cywilizacyjnych.

Dowiedziałam się, że spożywanie cukru rujnuje nasze zdrowie na 59 sposobów. Wymienię tylko niektóre z nich:

  • uszkadza układ odpornościowy,
  • zaburza równowagę minerałów w organizmie,
  • dzieci jedzące dużo cukru często są rozkapryszone, mają trudności z koncentracją,
  • cukier obniża reakcję obronną na infekcję bakteryjną (dlatego podczas choroby odstawmy WSZYSTKIE słodycze i jedzmy pokarmy, które będą nas alkalizowały – np. kaszę jaglaną, komosę ryżową),
  • zaburza wchłanianie wapnia i magnezu,
  • przyczynia się do otyłości,
  • może spowodować hipoglikemię (obniżenie stężenia glukozy we krwi),
  • powoduje zakwaszenie jelit.

Lista szkodliwych skutków spożywania cukru jest bardzo długa, więc najlepiej zupełnie wyeliminować go ze swojego jadłospisu.

Oto kilka zdjęć z warsztatów makrobiotycznych: