Czas

  • 10 min.

Kolejny zielony poniedziałek. Będzie ich jeszcze kilka ponieważ dostałam od Was informację, że bardzo je polubiliście i że czerpiecie dużo z moich przepisów i często na ich bazie tworzycie własne. Cieszy mnie to bardzo, bo zielenina jest nam potrzebna i właśnie latem warto z niej w pełni korzystać.

Dzisiejszy koktajl nie zachęca zbytnio swoim kolorem, ale uwierzcie że smakuje bardzo dobrze. W upalne dni możecie dodać do niego kilka kostek lodu. Botwinka, czyli liście buraka są bardzo zdrowe-odkwaszają i odtruwają organizm, dlatego warto się nimi zainteresować i zaprosić do swojej kuchni. Oprócz tego są skarbnicą żelaza, wapnia, witaminy A i C.

Zachęcam też do wyciskania soku z surowych buraków, który pomaga wydalić kwas moczowy z organizmu i oczyszcza krew. W soku tym znajdziecie też błonnik, który wspomoże pracę jelit.
Już we wrześniu będę namawiać WAS do posiania trawy pszenicznej i do wyciskania z niej soku. Zawiera on bardzo duże ilości składników odżywczych, które w cudowny sposób działają na organizm człowieka.

Składniki

  • 1 szklanka czereśni bez pestek
  • 1 banan
  • 1 szklanka szpinaku
  • 1 szklanka botwinki – listki i 1 mały buraczek
  • 1/2 awokado
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 kubek wody lub więcej

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki koktajlu miksuję z odrobiną wody. Po chwili miksuję jeszcze raz dolewając resztę wody. Dzięki temu że na początku warzywa miksuję tylko z odrobiną wody, koktajl ma gładką konsystencję.