Czas
- 20 min + pieczenie 40 min.
Dwa proste składniki – płatki owsiane i chia stworzyły bardzo fajny zastępnik chleba.
Owsiany krakers doskonale nadaje się do tego, aby przygotować z niego śniadanie lub przekąskę do pracy. Możecie zaszaleć i doprawić go tak jak chcecie – jest bardzo neutralny w smaku i przyjmie każdą przyprawę. Moja wersja jest z czerwoną czubrycą, ale doskonale sprawdzi się tutaj czosnek niedźwiedzi, kumin albo czarnuszka.
Dwa proste składniki – płatki owsiane i chia stworzyły bardzo fajny zastępnik chleba.
Owsiany krakers doskonale nadaje się do tego, aby przygotować z niego śniadanie lub przekąskę do pracy. Możecie zaszaleć i doprawić go tak jak chcecie – jest bardzo neutralny w smaku i przyjmie każdą przyprawę. Moja wersja jest z czerwoną czubrycą, ale doskonale sprawdzi się tutaj czosnek niedźwiedzi, kumin albo czarnuszka.
Prawie cała nasza rodzina uwielbia płatki owsiane, często jadamy owsiankę na przemian z kaszą jaglaną, albo komosą ryżową (chociaż akurat za nią nie przepadają moje dzieci, dlatego występuje ona tylko jako dodatek do innych kasz).
Pamiętajmy, aby jeść płatki owsiane pełnoziarniste – w zarodku oraz w bielmie ziaren owsa skrywa się bardzo dużo cennej dla nas witaminy E. Są też one dobrym źródłem białka. Zawierają najwięcej tłuszczu spośród wszystkich zbóż, w tym kwasu linolowego bardzo cennego dla naszego organizmu. Bogate są też w biotynę – rzadko spotykany składnik.
Można mielić je na mąkę (tak jak w naszym krakersie), przygotować z nich pyszne batony (i już mamy zdrową przekąskę do szkoły lub pracy), albo upiec pyszną szarlotkę owsianą (hit na blogu).
Płatki owsiane błyskawiczne smakują bardzo ubogo i są pozbawione niemal wszystkich składników odżywczych, dlatego omijajmy je na sklepowych półkach. Sięgajmy po te pełnoziarniste.
Jednak gdy mamy celiakię, albo nietolerancję na gluten to kupujmy płatki certyfikowane od zaufanych producentów z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu.
Uwaga
- jeśli chcecie mieć pewność, że krakers będzie bez glutenu użyjcie koniecznie certyfikowanych płatków owsianych z symbolem przekreślonego kłosa na opakowaniu
Składniki
- 250g płatków owsianych górskich
- 250 ml mleka roślinnego albo lekko ciepłej wody
- 30g chia
- 2-3 łyżki oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 1 płaska łyżeczka soli
- ulubione zioła jako dodatek
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzewam do 180C a blachę z zestawu piekarnika wykładam papierem do pieczenia i smaruję ją delikatnie olejem kokosowym.
- Wszystkie składniki oprócz pestek słonecznika wkładam do kielicha maszyny miksującej i blenduję (powstała masa jest bardzo gęsta)
- Po zmiksowaniu przekładam masę do miski, dodaję pestki słonecznika i wrabiam je dłonią w ciasto.
- Ciasto rozkładam na blaszce, dociskając je dłonią zwilżoną w ciepłej wodzie. Im cieniej rozprowadzę ciasto, tym bardziej chrupiący będzie krakers.
- Krakers piekę 20 minut z jednej strony. Po tym czasie przekręcam go szybkim ruchem na drugą stronę, usuwam papier i dopiekam do odpowiedniej chrupkości (zazwyczaj 20 minut).
- Krakers traktuję jak chleb i zjadamy go z warzywnymi pastami. Jest też doskonałym dodatkiem do warzywnych zup i bulionów.
Edyta
Powiązane artykuły
8 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.
ciekawe, nigdy nie robiłam krakersów.
Polecam. My bardzo lubimy wieloziarniste☺
Polecam. My bardzo lubimy wieloziarniste☺
Ja robie podobnie moje chlebki norweskie ale nie miksuje płatków tylko czekam 10 min aż wchłona wode i rozmiękną, składniki te same, tudzież pieczenie ok 25 min.
Jak mi się chce krakersów to robie z mąki owsianej. Wspaniały masz blog; wiele z niego korzystam. Dziekuje ci bardzo!!
A teraz czekam na wasza książkę z Beatą "Alkaliczne gotowanie" na pewno będzie bardzo pomocna w utrzymaniu sie na właściwym kierunku i ścieżce alkalicznej. Ada
Ada następnym razem robiąc te krakersy wypróbuję Twój sposób. Książka już jest w przedsprzedaży w Empiku ☺ I na pewno pomoże utrzymać się na właściwej ścieżce. Zapraszam też na wyjazd do Świeradowa który odbędzie się już w maju. Pozdrawiam ciepło. Edyta
Ada następnym razem robiąc te krakersy wypróbuję Twój sposób. Książka już jest w przedsprzedaży w Empiku ☺ I na pewno pomoże utrzymać się na właściwej ścieżce. Zapraszam też na wyjazd do Świeradowa który odbędzie się już w maju. Pozdrawiam ciepło. Edyta
Pyszny ten krakers.Ja dodałam rozmaryn i czarnuszkę. Nie wiem czy dobrze zrozumialam z tym pieczeniem – ja pieklam z 2 stron na papierze wysmarowanym olejem kokosowym i wyszlo mocno chrupiące. Jak przechowywać, żeby zachować tą chrupkość? Pewnie w pudełku blaszanym… Pozdrawiam.
Koniecznie przechowuj w szczelnie zamknietym pudełku.