Czas
- 30 min.
Zupę ziemniaczaną robię wtedy, gdy mam mało czasu na gotowanie, a chcę zjeść coś pysznego i treściwego.

Składniki
- 8 ziemniaków
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- olej kokosowy
- majeranek (dużo) – u mnie 3 łyżki
- duża szczypta kurkumy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Czosnek w plasterki, a cebulę w kostkę.
- Ziemniaki, czosnek, cebulę i kurkumę przesmażam szybko na łyżce olejku kokosowego i zalewam wodą (wlewam jej tyle, żeby powstała gęsta zupa).
- Gotuję 10 minut i dokładam opłukaną soczewicę.
- Gdy ziemniaki się rozpadają i soczewica jest miękka przyprawiam solą i pieprzem. Jeśli jest taka potrzeba to dolewam jeszcze trochę wody.
- Podaję z dużą porcją natki.
Powiązane artykuły
Szarlotka owsiana
Edyta,
2014-11-12
2 min czytania
Deser z nasion chia
Edyta,
2015-06-17
2 min czytania
Trufle z mango i kokosa
Edyta,
2015-08-06
1 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.