Czas

  • 30 min.

Zupę ziemniaczaną robię wtedy, gdy mam mało czasu na gotowanie, a chcę zjeść coś pysznego i treściwego.

Składniki

  • 8 ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • olej kokosowy
  • majeranek (dużo) – u mnie 3 łyżki
  • duża szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Czosnek w plasterki, a cebulę w kostkę.
  2. Ziemniaki, czosnek, cebulę i kurkumę przesmażam szybko na łyżce olejku kokosowego i zalewam wodą (wlewam jej tyle, żeby powstała gęsta zupa).
  3. Gotuję 10 minut i dokładam opłukaną soczewicę.
  4. Gdy ziemniaki się rozpadają i soczewica jest miękka przyprawiam solą i pieprzem. Jeśli jest taka potrzeba to dolewam jeszcze trochę wody.
  5. Podaję z dużą porcją natki.