Czas
-
15 minut + pieczenie
Jeśli przywiązujesz się do jakiegoś dania i chcesz tylko zmieniać składniki to frittata jest świetną bazą. U mnie dziś wylądowały w niej szparagi i liście botwinki, ale równie dobrze mógł to być szczaw, jarmuż, albo jakieś inne liście które lubisz.

Dodatek wędzonego tofu dodaje jej charakteru i sprawia, że świetnie smakuje nie tylko na ciepło, ale też na drugi dzień na zimno. Jest to danie, które zachwyci wszystkich – możecie w nim przemycić kalafior, fasolkę, brokuły, bób – a na dodatek podać w towarzystwie warzyw. Świetnie też sprawdzi się jak lunch w pracy czy przekąska na górskiej wędrówce.

Składniki
- 4 jajka rozkłócone w miseczce
- 180g wędzonego tofu startego na dużych oczkach tarki
- 100 g pokrojonych w 1cm plasterki zielonych szparagów, albo paseczków zrobionych obieraczką
- 4 liście botwinki pokrojone w paseczki
- 100g pora pokrojonego w talarki
- 1 cebulka pokrojona w półplasterki
- 2- 3 łyżki masła sklarowanego
- 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól himalajska do smaku
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Na patelni rozpuszczam masło sklarowane i duszę na nim cebulkę z porem. Przekładam je do miski i mieszam dokładnie z innymi składnikami.
- Naczynie do zapiekania wykładam papierem do pieczenia i wykładam masę. Piekę w 180°C przez 30- 40 minut . Przed podaniem polewam oliwą szczypiorkową (czyli oliwą zmiksowaną ze szczypiorkiem).
Edyta
Powiązane artykuły
Koktajl orzechowo-czekoladowy
Baton raw z żurawiny, pekanów i kardamonu
Herbatniki owsiane
Kalafior w aromatycznych przyprawach
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.