Czas

  • 30 min.

Szybki przepis na kotleciki z resztek. Pomysł przyszedł mi do głowy gdy sprzątałam po obiedzie, a w garnku zobaczyłam resztki ziemniaczanego puree. Dogotowałam dwa jajka i dosłownie w 5 minut powstały pyszne, chrupiące kotleciki.

Smakowały całej rodzinie bez wyjątku. Wspaniale smakują z surówką colesław z białej kapusty.

Świetnie sprawdzą się w lunch boxie i na różnych aktywnych wyprawach. Są bezglutenowe.

Uwagi

  • najlepiej zrobić kotleciki z 2 porcji produktów
  • podajemy je w towarzystwie warzyw

Składniki

  • 1 szklanka puree ziemniaczanego
  • 1 czerwona cebulka bardzo drobno pokrojona
  • 2 jajka na twardo pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka czubrycy
  • sól do smaku
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy + trochę do obtoczenia kotlecików
  • oliwa z oliwek do przesmażenia

Wszystkie składniki mieszam ręką. Formuję malutkie kotleciki i smażę z każdej strony na złoto.