Czas
- 30 min.
Proste ciasteczka migdałowe z makiem sprawdzą się doskonale w roli szybkiej przekąski, albo zdrowego, słodkiego wsadu do śniadaniówki. Są chrupiące i nie za słodkie. Można przełożyć je ulubioną marmoladą. Doskonale nadają się do przechowywania przez kilka dni w słoiku.

Składniki
- 100g mąki z ciecierzycy
- 100g mąki kukurydzianej
- 50g mąki ryżowej
- 200g migdałów zmielonych na mąkę
- 100ml syropu klonowego lub daktylowego
- 100ml mleka roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- skórka otarta z 1 limonki
- 2 łyżki maku
- opcjonalnie można dodać do ciastek 100g posiekanej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki (oprócz skórki z limonki i maku) wkładam do kielicha maszyny miksującej. Blenduję na gładką masę. Wykładam do miski, dodaję mak oraz skórkę z limonki, mieszam dokładnie.
- Powstałą masę rozwałkowuję i wycinam z niej ciasteczka. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15 minut.


Edyta
Nazywam się Edyta Skorupska i od 7 lat pomagam kobietom takim jak Ty z sukcesem zmieniać nawyki żywieniowe. Wiem, że profilaktyka, ruch i zmiana nawyków mogą ZDZIAŁAĆ CUDA.
Jestem psychodietetykiem, coachem zdrowia, dietetykiem TMC i instruktorem slow joggingu. Prowadzę we Wrocławiu sezonową szkołę gotowania. Ze swoimi klientkami spotykam się na sesjach on-line, organizuję warsztaty oraz inspirujące kobiece wyjazdy w góry i konferencje dla kobiet.
Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia oraz w to, że masz w sobie siłę, aby wejść na ścieżkę zmiany bez względu na wiek i miejsce, w którym utknęłaś. Marzę o tym, aby kobiety zaczęły słuchać swojego ciała i spojrzały na siebie z troską oraz szacunkiem.
Powiązane artykuły
Pasztet z dyni, jarmużu i kaszy jaglanej
Edyta,
2014-10-27
2 min czytania
Szarlotka bezglutenowa
Edyta,
2015-08-20
2 min czytania
Sushi z czarnego ryżu i szparagów
Edyta,
2017-05-09
3 min czytania
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?

Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.