Czas
- 10 min.
Często boimy się zmiany stylu życia i nawyków żywieniowych. Jak kiedyś napisał Mark Twain: „Nawyk jest nawykiem i nikt nie wyrzuci go przez okno, ale może go zepchnąć ze schodów stopień po stopniu”. Pijąc zielone koktajle dosłownie zwalasz swoje złe nawyki żywieniowe ze schodów. Koktajle pomagają eliminować z diety produkty, które bardzo nam szkodzą: biały cukier, oczyszczone mąki i przetworzoną żywność. Warto wprowadzić zielone koktajle do menu całej rodziny, ponieważ dzieci też chętnie po nie sięgają.
Podstawę koktajlu powinny stanowić rozmaite warzywa zielonolistne, najlepiej takie, które smakują Wam najbardziej. Dodajemy też do niego owoce, aby go trochę w naturalny sposób dosłodzić, najlepiej żeby były one sezonowe (chociaż dzisiejszy koktajl, akurat z takich się nie składa). Latem na straganach jest ich bardzo duży wybór: jagody, czereśnie, maliny, wiśnie, porzeczki czy jeżyny.
Koktajl z kolendry nie każdemu może smakować, ze względu na jej silny aromat, ale jeśli lubicie ją, to koniecznie po niego sięgnijcie, bo naprawdę warto. Kolendra zawiera duże ilości witaminy C, karoten oraz flawonidy które pomagają uszczelniać naczynia włosowate.
Chciałam tylko wspomnieć o nasionach kolendry – zaproście je do swojej kuchni – zawierają składniki aktywne ułatwiające trawienie, obniżające poziom cukru we krwi i są przeciwutleniaczem. Nasiona kolendry sprawiają, że danie nabiera wyjątkowego smaku i aromatu, więc nie pomijajcie tej wyjątkowej rośliny gotując.
Zielone koktajle są dość łatwe do wykonania i po początkowym korzystaniu ze sprawdzonych przepisów często przychodzi ochota na komponowanie własnych smaków. Często do koktajlu dodaję siemię lniane, albo szałwię hiszpańską (chia) która zawiera dużo błonnika, bardzo dużo wapnia, żelazo, magnez, cynk i potas. Zapraszam na zielone miksowanie.
Uwaga
- koktajl z moimi modyfikacjami pochodzi z książki: „Rewolucja zielonych koktajli”- Victoria Boutenko
Składniki
- 1 pęczek kolendry
- 1 mango
- 1 pomarańcza, obrana i bez pestek
- 1 łyżeczka szałwii hiszpańskiej
- 2 szklanki wody
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki miksuję najpierw z 1/2 szklanki wody na zielony krem.
- Po chwili dodaję resztę wody i jeszcze raz miksuję.
Edyta
Powiązane artykuły
Tarteletki z musem z masła orzechowego
Babeczki czekoladowe z tahiną
Chrupiące batony raw z płatkami owsianymi
Kulki mocy owsiano-orzechowe
O CZYM CHCESZ PRZECZYTAĆ?
DOSTAJESZ JUŻ ODE MNIE LISTY Z PRZEPISAMI?
Zapisz się na mój newsletter, a wyślę Ci ebooka z przepisami na 7 pysznych, rozgrzewających zup.
Dziękuję!
Teraz sprawdź pocztę, żeby potwierdzić swój zapis.
Zależy mi na Twojej prywatności i będziesz zapisana dopiero kiedy klikniesz w przycisk w wiadomości, którą wysłałam.