Czas

  • 15 min.

Nareszcie półki w moim warzywniaku uginają się od zielonych ogórków ( i nie tylko). Moje dzieci je uwielbiają, dlatego zjadamy je kilogramami, nastawiamy na małosolne, kisimy, a czasem przygotowujemy smażone zielone…ogórki (nie, nie pomidory, nie tym razem). Nie wiem, czy wiecie, że ogórki alkalizują nasz organizm, czyli przywracają równowagę pomiędzy kwasem a zasadą. Brak tej równowagi często otwiera drzwi dla różnego rodzaju chorób i powoduje chaos w naszym organizmie. Zachęcam do jedzenia jak największej ilości produktów, które będą nas wspomagały w utrzymaniu tej najważniejszej równowagi w naszym ciele: równowagi kwasowo zasadowej.

Składniki

  • 1,5 kg zielonych ogórków gruntowych
  • 1 pęczek kopru
  • olej kokosowy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ogórki obieram ze skórki, myję dokładnie i kroję wzdłuż na cztery części. Koper myję i siekam.
  2. Rozpuszczam na rozgrzanej patelni łyżkę oleju i smażę ogórki 5 minut mieszając i delikatnie soląc. Jak są już miękkie dodaję koper, smażę jeszcze chwilkę i wykładam na talerz. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem:). Smacznego.